Hoe is het turnen ontstaan?

In september 1989 werd er door Eddy Ketelbuters en Louis Dingenenen aan Martien Smeets en Ingrid Vandael, beiden juist afgestudeerd als regentes Lichamelijke Opvoeding, gevraagd of ze interesse hadden om 10 turnlessen te geven. Een uurtje turnles aan de kleuters en een uur aan kinderen tussen 6 en 12 jaar. De lessen gingen door in sporthal De Deuster in Peer. De 10 turnlessen werden telkens met 10 verlengd en zo werd het 1ste seizoen afgewerkt. Turnkring Sportiva werd geboren.

Vanaf dan kregen de turnlessen een professioneler kader. Enkele vrijwillige ouders verzamelden  zich en er werd een bestuur met voorzitter Eddy Ketelbuters gekozen. Het aantal turners groeiden, er kwamen meer lesgevers, elk jaar was er een groter  budget voor meer materiaal. Ook de gemeente droeg financieel haar steentje bij. Er kwam een groepje die aan wedstrijden deelnamen op c-niveau. Later werd er gestart met trampoline springen, een jongensgroepje, kleuterdans en G-gym. Momenteel biedt Sportiva kleutergymnastiek en recreatieve gymnastiek voor jongens en meisjes.

 

Logo Sportiva.png

Hoe is het dansen ontstaan?

Vanuit de leden kwam er de vraag of er ook de mogelijkheid was om te komen dansen. Vervolgens startte er een jazzgroep, later breidden we uit en gavne we buiten jazz-les ook hiphop-les. De groepen werder groter waardoor we beslisten om groepen te maken op basis van leeftijden.
We bieden op heden dansles aan  vanaf 4 jaar tot en met 25 jaar. Na een tijd is de jazz afgevallen en nu wordt er alleen nog dans uit de hiphopcultuur gegeven. Sinds 2013 is er ook een demoteam gestart waar kinderen tussen 15 en 25 jaar samen kunnen trainen om wedstrijden mee te doen.

Dit sportieve gebeuren was meer dan een turngroep. De naam turnkring Sportiva klopte niet meer.
Vandaar de naam turn- en danskring SPORTIVA PEER.